Vjerojatno niste znali

Hrvoje Sarić, filmski snimatelj iz Zagreba, izumio je i prijavio Saveznom zavodu za patente 1972. godine prvu u svijetu profesionalnu sinkrono rotacijsku fotokameru SRF 360.
To je kamera koja koristi standardni leica 35 mm film, ima mogućnost promjene objektiva, različita trajanja eksponiranja filma, kao i spuštanje i dizanje horizonta.
U svijetu su osamdesetih godina proizvedene dvije slične kamere, ali SRF 360 po tehničkim je obilježjima daleko napredniji proizvod.
Na predstavljanju Zagreba u japanskom gradu Kyotu bila je izložena fotografija tadašnjeg Trga Republike, snimljena tom kamerom, duga 12 i visoka 2 metra. Taj snimak privukao je veliku pozornost Japanaca koji su prvi proizvođač foto opreme u svijetu.

Kamera SRF 360 jedan je u nizu od 70 izuma od kojih 12 priznatih patenata čiji je autor Hrvoje Sarić, koji je 1998. godine za potrebe hrvatskog nastupa na "EXPO 98" u Lisabonu, kao i kasnijoj svjetskoj izložbi u Hanoveru, u kratkom vremenu konstruirao i prvu u svijetu potpuno elektronsku konstrukciju od devet video kamera koje snimaju u krugu od 360 stupnjeva.

Slika se projicirala na kružnom platnu veličine 196 kvadratnih metara pomoću devet LCD video projektora. "Jedan dan na hrvatskom moru" koji se prikazivao u hrvatskom paviljonu u Lisabonu vidjelo je gotovo milijun posjetitelja izložbe "EXPO 98".

  Zanimljivosti

Panoramska slika 360°

Panoramska slika 360°

Običnim fotografijama i videu nedostaje interaktivnost, ali i objektivnost. Posjetitelj vidi samo onaj dio ka..

  Pročitaj više

Hrvatska

Hrvatska

Hrvatska je, kažu oni koji ju vole nepomućenom ljubavlju, nastala u božanskoj igri zadnjega sata stvaranja s..

  Pročitaj više

Vjerojatno niste znali

Vjerojatno niste znali

Hrvoje Sarić, filmski snimatelj iz Zagreba, izumio je i prijavio Saveznom zavodu za patente 1972. godine prvu ..

  Pročitaj više